«

»

Att komma på rätt köl efter en arbetslöshet

Att vända skutan åt rätt håll är mycket lättare sagt än gjort. Men när det kommer till det verkliga livet så är det inte så enkelt. Det handlar om att ändra sina vanor och ta sig i kragen om du vill få fart på livet och att det ska blåsa medvind och inte motvind.

Ja, livet är fascinerande. Och det är inte många som känner på sig att de kommer förlora jobbet och med det tar sig i kragen eller på en gång börjar söka nytt jobb. Nej, för många kommer det som en chock. Och efter det kan det hända att en lång tid följs av arbetslöshet. Det är lätt att sitta på den andra sidan med ett tryggt jobb och säga att det bara är att söka nytt jobb och ge sig in i leken igen. Men, det är lättare sagt än gjort och det handlar även i många fall att du kan vara överkvalificerad för de jobb som finns, eller att samhället eller den typ av yrkesgren du klättrat in på är svag och inte kan bära fler yrkesverksamma. Enligt en artikel ur Dn.se kan vi läsa att arbetslösheten inte kommer sjunka fören 2015 och Anders Borg skriver att det är en ”motvind från världsekonomin som håller tillbaka återhämtningen i Sverige. Krisen i Europa påverkar oss och 2015 väntas arbetslösheten landa på 7,5 då den ligger på 8,3 år.

Men, det gäller att inte bli för mörk och tung i hjärtat utan se till sig själv och vad just du kan göra för just din situation:

  • Ändra dyra vanor
  • Ta ett snabbt lån
  • Hyra ut bostaden
  • Ta en kurs
  • Se till att ha en buffert

Många bäckar små

Ja, uttrycket ”många bäckar små” brukar man ta till när det talas om de små utgifterna som tillsammans blir till stora floder som sköljer över ens liv. Men, man kan även se det som att de små besparingar en kan göra i sitt liv och hur det kan påverka en. När den första krisen kommer och du har räkningar att betala kan det vara bra, även om många höjer ett varnande finger, att ta ett sms lån för att sedan sätta sig och göra upp en strategi på hur du ska ta dig ut ur denna livssituation. Och som punktlistan visar så finns det många bra knep att ta till, många fler än listan visar, på hur du kan göra för att komma på rätt köl. Det viktigaste är nog att inte tappa hoppet utan att se en ljusning där framme.

Att ha en buffert på ungefär tre månadslöner är en stor trygghet och gör att du kan andas ut på ett lite bättre sätt. Men se till att börja söka nytt jobb på en gång för att inte känna den där pressen av att behöva gå hemma och klättra på väggarna och komma in i ett tillstånd där tröttheten råder och hoppet känns långt borta. För det är precis vad som händer om dagarna blir till lördagar och tankarna är upp och ned.