«

»

En skärmvägg kan minska stressen

Det finns, för den moderna yrkesmänniskan, många saker som kan störa koncentrationen, ge upphov till stress och helt enkelt minska det allmänna välbefinnandet både på arbetsplatsen och hemma. Det gäller att vara vaksam på dessa irritationsmoment, så att de inte får för stort inflytande.

Så vad kan man göra för att stressa mindre? Det beror naturligtvis på vilken typ av liv man lever, vad man arbetar med, m.m. En del stressade stadsbor drömmer om ett liv på landet, och skulle säkert må bättre om de kunde flytta till en gård en mil från närmaste tätort. Samtidigt vet vi att pendling inte är så bra för hälsan, det heller. Det finns säkert en och annan svensk som bor på landet, pendlar en timme till och från arbetet varje dag, och som gärna skulle ha det annorlunda.

Minska ljudnivån är ett knep

Även om man inte kan införa några generella förbättringar av alla människors liv så finns det vissa saker man kan göra. Buller på arbetsplatsen är något som många störs av, vare sig de arbetar på kontor, inom barnomsorgen eller på en fabrik. Att sätta upp dämpande skärmväggar är dock ett sätt att minska bullret. Det här blir allt vanligare, vilket bl.a. visas av att designpriser går till skärmväggar ibland. Andreas Klippinges skrämvägg fick ett pris 2008. Han berättar:

 – Den skärmvägg som Hyllteknik hade i sitt sortiment var den mest svårtillverkade produkten i hela deras sortiment. Det krävdes fyra maskiner för att göra en gavel. Min modell kommer som en färdig stålprofil som de bara kapar. Även det gamla akustikmaterialet var svårarbetat. Jag använder återvinningsbart polyesterfiber, samma som i pet-flaskor.
– Arbetskrävande produkter är billigare att tillverka i låglöneländer, min skärmvägg är anpassad för svenska förhållanden.

Andra skärmväggar finns att köpa på www.soundab.se.