«

»

Truckförare får nackskador

Nackskador, musarm och andra skador på grund av stillasittande är vanligt hos personer som jobbar på kontor, men en ny studie visar att just problem med nacken och nackskador är värst och vanligast förekommande hos dem som arbetar som truckförare.

I en ny undersökning Sveriges Television skriver om så har det visat sig att de som är i störst behov av en ergonom på grund av sina stela nackar inte är kontorsarbetare utan truckförare. Och ser man till de 150 000 truckförare som finns i Sverige är antalet med nackbesvär stort, närmare hälften av dessa uppger nämligen att de har eller har upplevt smärta i nacken.

”I en undersökning har 150 truckförare berättat om arbetsbelastningen. Utav dessa är 110 män och 40 kvinnor. 49 procent av de undersökta förarna har eller har haft smärta i nacke och skuldror.” läs mer här.

Enklare att förebygga på kontor än i truckar

En anledning till varför nackskador är vanligare hos truckförare än hos kontorsfolk är troligtvis på grund av deras arbetsmiljö inne i truckarna. Sitter man på ett kontor och börjar uppleva smärtor kan man förhindra större skador genom att fokusera på ergonomin på själva kontorsrummet såsom att byta till ett höj- och sänkbart skrivbord i stället för att sitta vid ett vanligt eller genom att byta kontorsstol. Lika lätt är det inte inuti det lilla utrymmet man sitter i när man arbetar i en truck. Men hur omfattande problemet är hos truckförarna kommer första att framgå på en internationell konferens i Italien där studien kommer att presenteras, men just konstiga arbetsställningar under lång tid är en starkt bidragande faktor.